top of page

"Heel bijzonder, toch..."

Bijgewerkt op: 3 mei

Je kan veel spreken en schrijven over het bijzondere karakter van peer coaching, maar het beste is om het gewoon eens te ervaren. Dat is de gedachte achter Accende’s peer coaching experience. Een 20-tal enthousiaste geïnteresseerden kwam op zaterdag 27 april naar de tweede editie in het prachtige Huldenberg. Een diverse groep was het, zowel in leeftijd als professionele achtergrond: twintigers en vijftigers; ondernemers, consultants, mensen uit het onderwijsveld, thuiswerkenden en anderen. 

Klaar vertelt aanstekelijk over haar sterke ervaring met peer coaching.

Na een korte inleiding over wat peer coaching precies is en hoe het in zijn werk gaat, volgde een aanstekelijke getuigenis door Klaar. Zij ging eind vorig jaar van start met een peer coaching groep na de experience in september laatstleden. “Heel bijzonder”, vertelde ze, “om het effect bij jezelf waar te nemen als je een half uur lang aan een groep van 5 mensen op een gestructureerde manier over jezelf vertelt. Ik realiseerde me dat het zelden gebeurt dat mensen heel aandachtig naar jou luisteren zonder je te onderbreken.”


Vervolgens zijn we in kleine gelegenheidsgroepen op stap gegaan om peer coaching te ervaren. Accende vertrekt vanuit de overtuiging dat een mens meer is dan een hoofd alleen. Daarom is de natuur een essentieel onderdeel van de ervaring. Huldenberg is dan ook een prachtige streek en de zon deed haar uiterste best om na het natte voorjaar de schoonheid extra in de schijnwerpers te zetten. We gaven de deelnemers enkele eenvoudige vragen over geluk, opmerkzaamheid en dankbaarheid mee om onderweg afwisselend aan elkaar te spreken vanuit de concrete persoonlijke ervaring. En dat dat boeiend was, konden we merken aan de moeite die we hadden om de groepen na de wandeling, uitwisseling en feedbackronde weer samen te brengen voor de afronding van de experience.

Na de korte tocht is er tijd om ervaringen uit te wisselen.

De observaties die de deelnemers deelden, zegden het zelf. “Het heeft een inspirerend effect om mensen te ontmoeten met een gedeelde interesse om verder te kijken dan het dagdagelijkse." Of over het belang van de groene omgeving: “Het kabbelende beekje op de achtergrond werd op één of andere manier een bron van inspiratie.” Nog iemand zei: “We kenden elkaar niet, en toch was het erg bijzonder hoe de methode ons hielp om met diepgang te spreken. Iets waar in een andere persoonlijke of professionele relatie veel meer tijd voor nodig is.” 


Als organisatoren van Accende zijn we heel dankbaar deze mensen te hebben leren kennen. Een heel aantal van hen zullen we ook verwelkomen binnen een van de nieuw opstartende peer coaching groepen. Dat het overtuigend was, hoorden we ook van een jonge ondernemer: “Ik maak me hier en nu lid. Deze mensen vandaag te mogen ontmoeten, is me dat lidgeld al waard! "Jullie zien me zeker terug.” Een prachtig compliment dat ons alleen maar meer energie geeft om de peer coaching experience van 5 oktober 2024 voor te bereiden. 


Jij komt toch ook? Schrijf je alvast in.


Commenti


bottom of page