top of page

Denken en doen

Accende

Enkele dagen geleden viel mijn oog op een boekje met de titel “Doen”. Het toverde meteen een glimlach op mijn gezicht. Ik moest terugdenken aan een recente offsite met het managementteam op mijn werk. Daar kreeg ik het label ‘Denker’, met de oproep om wat meer een ‘Doener’ te worden. Hoewel ik het niet helemaal eens was met die analyse, besloot ik het boekje toch te kopen. Misschien vond ik er wel tips om mijn ‘doenerskant’ wat meer naar voren te brengen.


Nu zit ik thuis voor de houtkachel en blader ik door het boekje. Op pagina 80 blijf ik hangen bij de vraag: “Waarom heb je een strategie nodig?” Ahaa! Er mag dus toch nagedacht worden voordat je in actie komt! Zoals in elk goed managementboek volgt al snel een illustratie met vier kwadranten: strategie versus tactiek.


Ik citeer uit het boekje: “Als je een doel nastreeft zonder strategie en zonder tactiek, bevind je je in een labyrint. Je dwaalt dan zonder plan door het leven en hebt geen idee waar het doel is of wat je daar te wachten staat. Een goede strategie die nooit wordt uitgevoerd – met andere woorden, een strategie zonder tactische stappen – is gebakken lucht. Een verkeerde strategie daadkrachtig toepassen mondt anderzijds vaak uit in blinde bedrijvigheid. De sleutel zit ‘m dus in de combinatie van een goede strategie met een goede tactiek.”


Af en toe even gas terugnemen, stilstaan en nadenken is helemaal geen slecht idee. Sterker nog, het is nodig om te voorkomen dat je druk bezig bent zonder echt vooruitgang te boeken. Het doet me denken aan de metafoor van Stephen Covey: staat jouw ladder wel tegen de juiste muur?



Ik bracht de opmerking van mijn collega’s ter sprake tijdens een Accende Peer-coaching wandeltocht. De feedback uit de groep was: “Veel hangt af van de context en de persoonlijkheden van je collega’s, en bovendien ben je in onze ogen juist vaak een doener.” Het deed me goed om dat te horen. Tegelijk werd ik wel aangemoedigd om verder in gesprek te gaan met mijn collega’s en hen te vragen naar concrete voorbeelden. Zo kan ik beter begrijpen hoe mijn acties worden waargenomen, wat dit betekent voor onze bedrijfscultuur en hoe ikzelf tot effectievere actie kan komen.


Actie ondernemen is niet alleen belangrijk op het werk, maar ook in ons persoonlijke leven. In de podcast The Meaning of Marriage deelt Timothy Keller een interessant inzicht. Hij stelt dat een huwelijk vaak begint met emotie en aantrekkingskracht, maar dat de belofte juist bedoeld is voor momenten waarop die gevoelens afnemen. Dan draait het om bewust doen: luisteren, ondersteunen en dienstbaar zijn, zelfs zonder veel gevoel erbij. Keller legt uit dat actie emoties kan vernieuwen of zelfs sterkere gevoelens en affectie kan creëren. De logica keert om: niet gevoelens leiden tot actie, maar actie leidt tot gevoelens. Dit geldt ook voor relaties in het algemeen: verbinding en emotie kunnen voortkomen uit actie. Terwijl we vaak iets doen voor mensen met wie we een band hebben, kan juist eerst actie ondernemen leiden tot diepere vriendschappen.


Ik weet niet of ik het boekje “Doen” helemaal ga uitlezen, maar één ding is me alvast duidelijk: actie zonder nadenken is zinloos, net zoals een strategie zonder uitvoering ook niets oplevert. Het gaat om de balans tussen denken en doen, zowel op het werk als in het dagelijks leven.


Hoe zit dat bij jou? Heb je bij je laatste grote beslissing eerst stilgestaan bij de richting die je wilt inslaan? Of was je vooral bezig met de uitvoering? Of, net omgekeerd, heb je een onvoldaan gevoel omdat je enkel maar nadacht zonder echt in actie gekomen te zijn? Welke stappen kan je zetten om bewuster actie te ondernemen? In welke relaties kan je bewuster actie ondernemen om positieve verbinding of gevoelens te versterken?


Reflecteer hier even over en misschien ontdek je wel dat denken en doen samen meer opleveren dan je had verwacht. En dan: tijd voor actie!


Jeroen



Comments


bottom of page