top of page

Deed Napoleon deugd?

Napoleon Bonaparte blijft inspireren en controverse oproepen. De 86-jarige Engelse regisseur Ridley Scott - over purpose gesproken (!) - maakte vorig jaar nog een film over de legendarische veldheer. Een film die nu deel uitmaakt van een reeks films van het Napoleon-genre, na de (indertijd) baanbrekende zwart-witfilm uit 1927 van de Franse regisseur Abel Gance.


Los van de film, roept het levensverhaal van Napoleon talloze vragen op over leiderschap, ambitie en deugd. Op donderdag 20 juni nodigt Accende je uit voor een avond waar we Napoleon bekijken door de lens van Alexandre Havard's principes van deugdzaam leiderschap. We doen dit aan de hand van Scott’s recente interpretatie.


Napoleon's carrière van jonge Corsicaanse edelman tot keizer van Frankrijk is een verhaal van oeverloze ambitie, van moed en briljante strategie. Als we echter inzoomen met Havard's camera en zijn leven tegen het licht houden van deugden als grootmoedigheid en nederigheid, dan krijgen we een kader om zowel de successen als de mislukkingen van Napoleon beter te begrijpen. Was Napoleon's ambitie een uiting van grootmoedigheid, of toonde hij roekeloze overmoed? Hoe erkende hij de talenten van anderen en waar schoot hij tekort in zelfreflectie? Wat kunnen hedendaagse leiders leren van zijn vermogen om (zeer) grote doelen te stellen en zijn neiging om kritiek te negeren?


De film van Ridley Scott brengt het complexe karakter en leiderschap van de Franse keizer op een meeslepende manier in beeld. Het wordt weliswaar geen filmavond; zoiets kan je beter thuis op voorhand organiseren bij een goed glas Franse wijn en, waarom niet, een blokje Franse kaas. Hoe dan ook, je hoeft de film zelfs niet eens gezien te hebben om de vruchten van de avond te plukken. Op 20 juni zullen we op basis van filmfragmenten vooral in gesprek gaan over de aspecten van deugdzaam leiderschap in Napoleon's visie en militaire successen. Hoe beïnvloedde zijn gebrek aan nederigheid zijn relaties met zijn generaals en het Franse volk? Wat is nederigheid precies en kan een leider ambitieus zijn zonder nederigheid? Of zijn deze deugden onlosmakelijk verbonden om duurzaam succes te boeken?


Deze avond biedt een unieke gelegenheid om belangrijke leiderschapslessen te trekken uit het leven van een van de invloedrijkste figuren uit de moderne geschiedenis. We zullen waardevolle inzichten ontwikkelen voor hedendaagse leiders en beslissers. Je zult er nieuwe perspectieven op leiderschap en deugdzaamheid ontdekken, waarbij de samenhang tussen ambitie en nederigheid centraal staat. Bruikbaar? Zeker en vast, zowel voor hedendaagse uitdagingen als voor de ontwikkeling van je persoonlijk levensdoel en passende stijl.


De bijeenkomst vindt plaats op donderdag 20 juni, van 20.00 tot 22.00 uur in Huis Patria, Koning Leopold I-straat 18, 3000 Leuven. Je kan je hier aanmelden.


Voor een spreekwoordelijke appel en een ei beleef je een boeiende avond die met een drankje wordt afgesloten. Voor wie wil zelfs met een glas goeie Franse wijn!

Comments


bottom of page